Styrket ledelse af landbrugsbedriften via nye digitale muligheder
Styrket ledelse af landbrugsbedriften via nye digitale muligheder - SEGES Projektsitet
Projektets formål er at give landmanden det bedst mulige afsæt for at udnytte værdien i digitalt formidlede
realtidsdata med henblik på at skabe bæredygtig vækst, via landmandens kontinuerlige og dynamiske brug
af nøgletal i ledelsesopgaverne i landbrugsvirksomheden.
I 2019 vil landmændene få mulighed for at få adgang til nøgletal, der bygger på realtidsdata. En optimal udnyttelse
af disse digitale muligheder på den enkelte bedrift er et afgørende element i, at landbruget fortsat
øger konkurrenceevnen. Der gennemføres derfor en formidlingskampagne, rettet mod landmændene, der
fokuserer på at omsætte nøgletal i realtid til konkrete ledelsestiltag på den enkelte bedrift. Indledningsvis
fastlægges de nøgletal, der skal fokuseres på i projektet, hvorefter der udarbejdes et Faktaark for hvert nøgletal.
Efterfølgende kobles de udvalgte nøgletal digitalt med diverse informationer om nøgletallet, hvilket gør
det meget brugervenligt. Formidlingskampagnen tager afsæt i 20–30 demonstrationer på case-bedrifter, hvor
de deltagende landmænds erfaringer og resultater i forbindelse med deres arbejde med de digitalt formidlede
realtidsnøgletal formidles til alle andre landmænd bl.a. via video, podcast, artikler og mødeaktiviteter. Der
anvendes mange forskelige formidlingskanaler, herunder de sociale medier.
Effekterne er, at landmændene får den bedst mulige indsigt i anvendelsen af realtidsdata og nøgletal i den
løbende ledelse af bedriften, hvilket vil styrke beslutningsgrundlaget og understøtte en bæredygtig vækst.
Det forventes, at det økonomiske potentiale på en gennemsnitsbedrift udgør mindst 100.000 kr. ved fuld
implementering.
Data fra holdbarhedsprofiler for køer i DMS for produktionsåret 2018 er blevet koblet med data fra økonomidatabasen for regnskabsåret 2018 for at analysere sammenhængen mellem holdbarheden og udvalgte økonomiske nøgletal.
Diverse kapacitetsomkostninger dækker bl.a. over omkostninger til vand, økonomirådgivning, budget og regnskab, telefon og internet, biler samt operationel leasing.
Energiomkostningerne består af omkostninger til samtlige energikilder, herunder el og brændstof samt eventuelt anden energikilde. Energiomkostningerne er opgjort uden afgifter.
Maskinstationsomkostninger er en sum af omkostninger til dyrkning af afgrøder, f.eks. jordbearbejdning, såning, plantebeskyttelse, gødskning, udbringning husdyrgødning, høstarbejde samt finsnitning og ensilering.
Diverse omkostninger vedrørende husdyr er stykomkostninger og består bl.a. af omkostninger til avl, produktionsrådgivning, ydelseskontroller, klovbeskæring og afhentning af døde dyr.
Resultat før skat viser bedriftens og privatøkonomiens samlede resultat før skat, men efter finansieringsomkostninger, private indtægter og omkostninger, af- og nedskrivninger, værdiændringer og andre reguleringer på f.eks. kursgevinster.
Omkostninger til vedligehold i alt er omkostninger til det samlende vedligehold på bedriften. Det vil være omkostninger til vedligehold af markredskaber, staldinventar, skov, fast ejendom, grundforbedring og stamplanter.
En opgørelse af Vedligehold markredskaber indeholder vedligeholdelsesomkostninger til markredskaber, men omfatter ikke omkostninger til eget arbejde på vedligeholdelse af markredskaber.
En opgørelse af Vedligehold Staldinventar omfatter omkostninger til alt vedligehold, der relaterer sig til staldinventar. Det kan f.eks. være vedligehold af malkeanlæg, foderanlæg og foderautomater, udmugning, ventilation, reservedele mm.
Diverse kapacitetsomkostninger dækker bl.a. over omkostninger til vand, økonomirådgivning, budget og regnskab, telefon og internet, biler samt operationel leasing.
Energiomkostningerne består af omkostninger til samtlige energikilder, herunder el og brændstof, samt eventuelt anden energikilde. Energiomkostningerne er opgjort uden afgifter.
Maskinstationsomkostninger er en sum af omkostninger til dyrkning af afgrøder, f.eks. jordbearbejdning, såning, plantebeskyttelse, gødskning, udbringning husdyrgødning, høstarbejde samt finsnitning og ensilering.
Diverse omkostninger vedrørende husdyr er stykomkostninger og består bl.a. af omkostninger til avl, produktionsrådgivning, ydelseskontroller, klovbeskæring og afhentning af døde dyr.
Resultat før skat viser bedriftens og privatøkonomiens samlede resultat før skat, men efter finansieringsomkostninger, private indtægter og omkostninger, af- og nedskrivninger, værdiændringer og andre reguleringer på f.eks. kursgevinster.
Omkostninger til ”vedligehold i alt” er omkostninger til det samlende vedligehold på bedriften. Det vil være omkostninger til vedligehold af markredskaber, staldinventar, skov, fast ejendom, grundforbedring og stamplanter.
En opgørelse af ”Vedligehold markredskaber” indeholder vedligeholdelsesomkostninger til markredskaber, men omfatter ikke omkostninger til eget arbejde på vedligeholdelse af markredskaber.
En opgørelse af ”Vedligehold Staldinventar” omfatter omkostninger til alt vedligehold, der relaterer sig til staldinventar. Det kan f.eks. være vedligehold af malkeanlæg, foderanlæg og foderautomater, udmugning, ventilation, reservedele mm.
Redegørelse for koblingen mellem nøgletal og viden samt beskrivelse af det tekniske fundament for præsentationen af informationer og viden via landmandens digitale nøgletalsoverblik.
Dette notat beskriver, hvordan man udvælger realtidsnøgletal til styring og ledelse af landbrugsbedriften, og hvordan man kan arbejde med metoder til at realisere strategiske målsætninger på baggrund af erfaringer fra demobedrifter.
Få tips til, hvordan du som landmand finder årsagerne til, at den kortperiodiske fremstillingspris for din bedrift afviger fra den budgetterede fremstillingspris.
Hvis du ønsker et bedre resultat på bundlinjen og ikke kun på dækningsbidraget kræver det, at du sætter fokus på styring af dine kapacitetsomkostninger, og at du kender omkostningsstrukturen på din bedrift. Her kan kapacitetsnetværket hjælpe dig på vej.
Lean-værktøjerne SOP, 5S og Weekplanner kan alle bidrage til, at du får det optimale ud af lønomkostningerne i din landbrugsvirksomhed. Få overblikket her.
Økonomistyring er en vigtig disciplin for dig som landmand. Men hvad er gevinsterne ved at arbejde med den daglige økonomistyring på bedriften, og hvordan implementerer du økonomistyring i praksis i din landbrugsvirksomhed? Få svaret her.
Hurtigt og nemt overblik over virksomhedens økonomital giver landmanden en vished for, at bedriften kører som den – og det giver tryghed omkring økonomien.
Driver du en erfagruppe for landmænd, og mangler I input til, hvordan landmanden kan komme endnu tættere på sine tal, få mere overblik og bedre styring? Så har vi et tilbud til jer!
Hvis du konstaterer, at dine maskinomkostninger er til den høje side, bør du arbejde på at sænke dem – f.eks. overveje at bruge maskinstation som alternativ.
Som landmand er det vigtigt, at du har fokus på forbruget på din bedrift, eftersom dit forbrug har en betydelig effekt på produktionen og din samlede økonomi.
Før du kan vurdere, om du kan reducere lønomkostningerne på din bedrift, er det vigtigt, at du får et overblik over medarbejdernes opgaver og tidsforbrug. På den måde kan du vurdere, hvor du kan skære ned, uden at det får konsekvenser for din produktion.
En sund besætning bidrager til en sund økonomi i din landbrugsvirksomhed. Og som landmand er det også sjovere at passe raske dyr end syge, så der er mange fordele ved at sætte ind på at forbedre sundheden i din mælkeproduktion.
Kapacitetsnetværket giver dig som landmand overblik over bedriftens kapaciteter og deres udnyttelse. Dermed har du de bedste forudsætninger for at styre dine kapaciteter og optimere dine kapacitetsomkostninger. Prøv værktøjet her.
Fremstillingsprisen beskriver, hvad det koster dig som landmand at fremstille dine primære varer, når alle omkostninger er medtaget. Dermed er fremstillingsprisen et vigtigt nøgletal, når du ser på, hvordan det går med økonomien på din bedrift.
Få overblik over din bedrift med dit eget ledelsesinformationssystem, som du kan bruge i din daglige ledelse og styring af din virksomhed. Få hjælp til at udarbejde dit ledelsesinformationssystem, der tager udgangspunkt i dine mål for bedriften.
Bliv klogere på, hvordan du som landmand kan bruge lean-værktøjet TPM til at hjælpe dig med at reducere vedligeholdelsesomkostningerne i din landbrugsvirksomhed.
Hvis du som landmand vil have et bedre overblik over bedriftens økonomi, kræver det, at du arbejder med opgørelse og styring af bedriftens beholdninger og foderforbrug. Læs her, hvordan du kommer i gang med lagerstyring.
Brug tidsregistrering til at få bedre overblik over arbejdstidsforbruget på din bedrift. Bliv klogere på, hvordan du kommer i gang med tidsregistrering i landbruget, og hvad du kan bruge registreringerne til.
Lean-værktøjet 5S er en metode til at skabe orden og system og kan bruges overalt på din bedrift. Med 5S organiserer du dit landbrug, så du slipper for rod og kan fastholde orden i fremtiden.
Det er vigtigt, at du som landmand har fokus på bedriftens foderomkostninger, fordi det er den største enkeltomkostning i en mælkeproduktion. Samtidig skal du se dem i sammenhæng med mælkeydelsen og afregningspriserne.